In vuur en vlam

Dit in aansluitend op het thema van de tentoonstelling: “IN VUUR EN VLAM”

Op deze avond wil ik graag iets vertellen over ikonen, hun betekenis, de achtergronden en een stukje geschiedenis. Ikonen laten iets zien van een ‘andere werkelijkheid’ : de werkelijkheid van God met mensen, dit kun je bij een ikoon ervaren. Een ikoon bekijken is als een gebed, een gesprek met de afgebeelde persoon. Die als het ware via de ikoon aanwezig is.

Er is veel strijd om ikonen gevoerd en soms nog: wat mag wel en wat niet…

Het schilderen van ikonen is een traditionele bezigheid, met materialen die al eeuwenlang worden gebruikt: Pigmenten, een mix van eigeel met water en azijn om het pigment mee te vermengen, een speciaal geprepareerde ikoonplank en een authentieke afbeelding.

Met grote toewijding schildert de ikonenschilder de ikoon na, zorgvuldig, laagje voor laagje met de transparante ei-tempera verf. Van donker naar licht, zoals de schepping, eerst was het donker, daarna werd het licht.

Verder zal ik een aantal ikonen mee nemen en daar iets over vertellen: In het bijzonder een grote pinkster ikoon, waar de uitstorting van de Heilige Geest centraal op staat: Je ziet dat de leerlingen van Jezus in ‘vuur en vlam’ staan. Waarom staat er op wat er op staat? Hoe zie je wie het is? Waar komt de afbeelding vandaan? Hoe oud is de traditie van het schilderen van ikonen? Is er verschil tussen Griekse en Russische ikonen? Het verschil tussen de Oude Orthodoxe ikonen en de ikonen met nieuwe heiligen o.a. van de Rooms-Katholieke kerk.

Graag tot ziens : - op woensdag 20 september  
  - om 20 uur  
  - in de Huve Marian van Delft

 

 

 

Mijn kerk

Oude_Matthes
De Oude Mattheüs
Grotestraat 50
7151 BD  Eibergen
0545-471217
Antonius
De Antonius
Lindevoort 20
7157 AL  Rekken
0545-471217
De Huve-1
De Huve
Grotestraat 52
7151 BD  Eibergen
0545-471217
Den_Hof_te_Rekken Den Hof
Lindevoort 14
7157 AL  Rekken
0545-431335